7 λόγοι για να κάνω γιόγκα

1. Για να είναι το σώμα μου όμορφο και λειτουργικό.

Με τη γιόγκα το σώμα γίνεται πιο υγιές και δυνατό, οι τοξίνες απομακρύνονται, τα κύτταρα ανανεώνονται και όλα τα εσωτερικά όργανα αιματώνονται και διατηρουνται σε καλή λειτουργία. Αυτό καθρεφτίζεται στο δέρμα και στην εξωτερική όψη μας.  Καθημερινά το σώμα φορτώνεται με τη φθορά του χρόνου και δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, σωματικές και ψυχολογικές. Η γιόγκα του δίνει τη δύναμη και την αντοχή για να αντεπεξέρχεται, και να αυτοθεραπεύεται όταν χρειαστεί.

2. Για να είναι το μυαλό μου καθαρό και ήρεμο.

Το μυαλό είναι το πιο γρήγορο μέσο του κόσμου για να ταξιδέψει κανείς, στον τόπο και στο χρόνο. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, ένας συνειρμός σε στέλνει σε ένα μικρό καφενείο στη Θεσσαλονίκη, ένας σε ένα δρόμο στην Ινδία, ένας άλλος σε μια παιδική ανάμνηση, ένας τέταρτος στο ραντεβού που έχεις το απόγευμα. Το μυαλό είναι σαν τη μαϊμού, πιάνεται από το ένα κλαδί και αμέσως μετά προχωράει στο επόμενο χωρίς να σταματάει. Με τη γιόγκα το μυαλό μπορεί να αποκτήσει την πολυπόθητη συγκέντρωση. Όσο συνειδητοποιούμε το σώμα, τόσο το μυαλό κατεβάζει ρυθμούς, επικεντρώνεται στο «εδώ και τώρα». Το σώμα και η επίγνωσή του απορροφά την προσοχή, η συνειδητοποίηση γίνεται πιο βαθιά, και έτσι το μυαλό ηρεμεί λίγο από τους φρενήρεις και ανεξέλεγκτους ρυθμούς του. Μαθαίνουμε να καθαρίζουμε το νου και να ελέγχουμε τις άσχετες σκέψεις, κάτι που σταδιακά συμβαίνει φυσικά και χωρίς προσπάθεια, και είναι τεράστια ξεκούραση από τον καθημερινό βομβαρδισμό.

3. Για να έχω ευλυγισία και προσαρμοστικότητα, τόσο σωματική, όσο και ψυχική.

Στη γιόγκα προσαρμόζεις το σώμα σου στις διάφορες στάσεις, και όχι τις στάσεις στο σώμα σου, όπως λέει ο Δάσκαλός μου. Μεσα από την πρσπάθεια να γίνει το σώμα ευλύγιστο και να είναι ικανό να πάρει διάφορα «σχήματα», εκπληρώνει όλη τη δυνατότητα κίνησης που έχει. Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα όρια, που είναι πιο πέρα από αυτό που θεωρούσαμε όριο μέχρι σήμερα. Μαθαίνουμε όμως να προσαρμοζόμαστε σε νέες, άγνωστες καταστάσεις, κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε κάθε στιγμή. Το ίδιο πραγμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε σχέση με τη ζωή, τις πραγματικότητες που σχηματίζουν το σύνολο της προσωπικής μας διαδρομής. Ό,τι έρχεται έρχεται όχι για να το αρνηθούμε, να το αγνοήσουμε ή να το παλέψουμε, αλλά για να προσαρμοστούμε σ’αυτό και να το βιώσουμε με τον πιο ενδεδειγμένο για εμάς τρόπο.

4. Για να ζω στο παρόν και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή.

Η λέξη κλειδί είναι «συνειδητότητα». Η χαρά της απόλαυσης του παρόντος έρχεται όταν βιώνεις συνειδητά το πού βρίσκεσαι κάθε στιγμή και αποδέχεσαι χωρίς αντίδραση τα συναισθήματα που νιώθεις. Το παρόν είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε, και κρατάει μόνο μια στιγμή, πριν το καταλάβουμε έχει γίνει κι αυτό παρελθόν. Το παρελθόν έχει φύγει και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, ούτε καν να το ανακατασκευάσουμε στη μνήμη όπως ακριβώς ήταν. Το μέλλον δεν υπάρχει ακόμα και, όσο κι αν το προγραμματίζουμε, μάλλον μας κρύβει πολλές ανεξέλεγκτες εκπλήξεις. Καμιά φορά το παρόν δεν είναι ευχάριστο, και θα θέλαμε να κάνουμε το χρόνο να «τρέξει» μέχρι την επόμενη καλή στιγμή. Όμως το να μένεις -όπως στη γιόγκα- συνειδητά εκεί που βρίσκεσαι και να είσαι ανοιχτός σε αυτό που συμβάινει, σημαίνει ότι ζεις, ότι με ανοιχτά μάτια βιώνεις την εμπειρία που είναι εκεί για σένα. «Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;» Μαθαίνουμε να είμαστε μέσα στη ζωή και όχι θεατές της.

5. Για να προοδεύω και να εξελίσσομαι κάθε μέρα.

Η πρόοδος του σώματος, καθώς δυναμώνει και είναι ικανό να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα, είναι εξαιρετικά απελευθερωτική και για το νου. Αν φοβάσαι ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις με κάποιο στόχο, ο φόβος ακυρώνεται από την ιδια την πραγματικότητα. Στη γιόγκα βλέπεις εμπράκτως ότι όποιο στόχο και να βάλεις, αργά ή γρήγορα θα τον επιτύχεις. Η γιόγκα είναι ενα εργαλείο δουλειάς. Το σημαντικό δεν είναι πού φτάνεις, γιατί πάντα υπάρχει το παραπέρα, αλλά ότι έφτασες εκεί που ήθελες, μετά από συστηματική προσπάθεια και κόπο. Μαθαίνεις να μην απογοητεύεσαι, να έχεις υπομονή, και να παρατηρείς τις μικρές ανεπαίσθητες επιτυχίες που δείχνουν ότι είσαι στο σωστό δρόμο.

6. Για να είναι το ανοσοποιητικό μου ισχυρό και να επιλέγω συνειδητά την υγεία και την ισορροπία.

Η ενέργεια που υπάρχει αποθηκευμένη στο σώμα και δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή της, δεν είναι πια μπλοκαρισμένη, αλλά εύκολα προσβάσιμη για όποτε τη χρειαστούμε. Με τη γιόγκα η κυκλοφορία της prana (ζωτικής ενέργειας) γίνεται ανεμπόδιστα. Είμαστε σε επαφή με το σώμα τόσο ανοιχτά, που τα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία μας γίνονται αντιληπτά αμέσως. Αυτό είναι πολύτιμο για την άμυνα του οργανισμού, γιατί σημαίνει πως αντιδράει πολύ πιο γρήγορα και δυναμικά. Επίσης σημαίνει πρόληψη και όχι θεραπεία. Όταν είμαστε σε ισορροπημένη κατάσταση, οτιδήποτε διαταράσσει αυτη την ισορροπία, το σώμα και το μυαλό τα πετάνε έξω, αφού τα αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια. Αυτό ισχύει με το κακό φαγητό, τις κακές συνήθειες, αλλά και σε σχέση με ανθρώπους και βλαβερές καταστάσεις.

7. Για να ζω περισσότερο στην πράξη και λιγότερο στη θεωρία.

Η δράση γίνεται πολύ πιο άμεση επιλογή όταν το σώμα και το μυαλό είναι υγιή. Επειδή η γιόγκα είναι πράξη -κάνουμε κάτι με το σώμα μας, το κινούμε, ενεργοποιώντας μαζί και το μυαλό- εκπαιδευόμαστε στο να πράττουμε. Όλα είναι κατά μεγάλο ποσοστό θέμα συνήθειας. ‘Οσο μαθαίνει το σώμα να κινείται, τόσο έχει την τάση να κινείται και να εμπλουτίζει αυτήν την κίνηση. Όσο λιγότερο κινείται κάτι, τόσο έχει την τάση να αδρανεί. Και ό,τι αδρανεί, αργά ή γρήγορα φθείρεται και πεθαίνει. Εξάλλου τη ζωή την απολαμβάνουμε μέσα από τα πράγματα που κάνουμε, κι όχι μένοντας μόνο στα λόγια.marilyn headstand

Advertisements

2 thoughts on “7 λόγοι για να κάνω γιόγκα

  1. Αυτή η ανάρτηση είναι τόσο ωραία και πειστική που σκέφτομαι να την εκτυπώσω και να την κολλήσω πάνω στο ψυγείο, οπότε, κάθε φορά που έχω το δίλημμα «να φτιάξω κάτι να φάω ή να κάνω γιόγκα» και τα βήματά μου με φέρνουν προς το ψυγείο, να το βλέπω και να κάνω μεταβολή! Ωστόσο, όσον αφορά στο πρωϊνό ξύπνημα στην πιο πάνω ανάρτηση, τίποτα μα τίποτα δεν είναι ικανό να με πείσει! Καλό απόγευμα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s